Beschrijving
In de mens heten wonderlijke krachten braak te liggen. Door zelfbeinvloeding zijn die krachten aan te wenden voor bijvoorbeeld een betere gezondheid. De Oostenrijkse arts Rauch grijpt terug op de methoden van Coue (1857-1926) die op het gebied van de suggestie boeiende ontdekkingen deed.
Het gaat om een vrij sympathiek boek waarin de beginselen, de praktische toepassingen en een aantal praktijkvoorbeelden leesbaar worden uiteengezet. Van de auteur verschenen eerder o.a. "De darmreiniging volgens Dr. F.X.Mayr" (1984); "Bloed en lichaamsvochtreiniging" (1980); "Genezing van verkoudheid en infecties" (1978).
(NBD|Biblion recensie, D.C.J. Grabijn)
De bewuste autosuggestie volgens Emile Coué is een ordeningstherapie. Zij spreekt de psychische en vooral de onbewuste zijns-lagen van de patiënt aan en programmeert ze systematisch tot innerlijke medewerking aan het genezingsproces.
Verkeerd geleide en braakliggende geneeskrachten kunnen genezingbrengend worden geactiveerd en de medische therapieën, die men op dat ogenblik volgde, van binnenuit fundamenteel worden ondersteund. De methode heeft zijn waarde bij het merendeel van functionele, vegetatieve en psycho-somatische storingen bewezen, alsmede bij de karakteristieke ziekten van deze tijd, die door overbelasting, stress, de hoge eisen die men aan de psyche en het zenuwstelsel stelt, worden veroorzaakt.
Het is Dr Rauch gelukt, de oude beproefde autosuggestie volgens Coué op de praktische noden van de moderne mens te richten en ze in een gemakkelijk te begrijpen vorm, met talrijke actuele voorbeelden, helder en imponerend naar voren te brengen. Reeds bij het lezen bespeurt men de suggestieve ° werking, de methode ook voor zichzelf toe te passen, waarbij de arts ettelijke van zijn patiënten in gedachten zal krijgen aan wie hij het boek spontaan ter lezing zou willen aanbevelen.
Dit boek dient arts en patiënt tegelijkertijd. Wie zich eenmaal met het eminente thema van de suggestie en autosuggestie heeft beziggehouden en begonnen is zijn patiënten ervan op de hoogte te brengen, zou nauwelijks meer van deze eenvoudige hulp afstand mogen doen. Zij zal een fundamentele verrijking van zijn therapeutisch palet vormen en meehelpen het resultaat van de behandeling te verbeteren.
DE DRIEHOEK / AMSTERDAM
1. De innerlijke genezende kracht
De bewuste autosuggestie volgens Emil Coué (1857-1926) is een praktische methode voor het zelf op positieve wijze vorm geven aan het eigen leven. De methode is gericht op het leren benutten van de krachten die ieder mens in welhaast ongelooflijke mate ter beschikking staan. Deze krachten (vermogens) liggen gedeeltelijk braak, maar deels ook worden ze in verkeerde banen geleid en oefenen daardoor een verstorende, de gezondheid belemmerende invloed uit of werken tegengesteld.
Bewuste autosuggestie is erop gericht om deze krachten te mobiliseren en ze ten bate van het eigen welzijn aan te wenden. Dit heeft tot gevolg dat de psychische gezondheid en vitaliteit worden verbeterd, terwijl vele plannen beter slagen. Bij zieke mensen treedt dikwijls een beslissende activering op van de eigen weerstand en genezende vermogens van het lichaam. Vele ziekten en aandoeningen reageren daardoor beter op de thans toegepaste therapieën en laten zich sneller genezen.
Bewuste autosuggestie berust op het acht slaan op de belangrijkste wetten van het leven, waartegen vandaag de dag nog door het grootste deel van alle mensen uit zuivere onwetendheid wordt gezondigd. Om te beginnen dienen we te weten dat tedereen aan autosuggestie doet. Autosuggestie betekent zoveel als zelfbeïnvloeding. Letterlijk ieder mens beïnvloedt zichzelf van de wieg tot het graf, iedere dag, van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat en van uur tot uur. Om die reden is autosuggestie een integraal bestanddeel van het menselijk leven. Het betreft hier echter een in hoge mate onbekend en veronachtzaamd bestanddeel, aangezien maar heel weinig mensen weten hoe zelfbeïnvloeding eigenlijk in zijn werk gaat en welke ongelooflijke levensenergieën erbij werkzaam zijn.
Desondanks is het van ieder individu zelf afhankelijk welke richting hij aan zijn autosuggesties geeft en welke koers de geactiveerde innerlijke krachten zullen gaan volgen en daarmee ook welke resultaten ze hem opleveren: vreugde, ondersteuning, genezing of boosheid, remmingen of ziekte, Waar het op aan komt is het feit dat de meeste mensen min of meer onnadenkend, lichtvaardig en vrijwel werktuigelijk met hun autosuggesties omspringen en ze nauwelijks beteugelen als zij ze op zichzelf ‘loslaten’. Daar komt nog bij dat de meesten, zodra het hun wat slechter begint te gaan, de neiging hebben zichzelf eerder in negatieve dan in positieve zin te beïnvloeden. Om die reden leiden deze onbewuste autosuggesties in zulke gevallen tot onberekenbare, vaak zelfs noodlottige consequenties waarvan de eigenlijke oorzaken vrijwel nooit worden onderkend. Maar de schuld wordt wel in de allerlaatste plaats in het eigen denken gezocht: integendeel, nagenoeg altijd krijgen ‘de anderen’ of ‘de wereld’ of ‘God’ de schuld.
In tegenstelling hiermee vertegenwoordigt bewuste autosuggestie een ontzaglijk heilzame invloed. Positieve autosuggestie beschermt als een soort ‘goede fee’ tegen de dikwijls negatieve influisteringen van alledag, afkomstig uit de eigen geest of uit die van anderen. Bovendien bevordert het de ontwikkeling van het menselijk vermogen om zijn krachten — en daarmee zijn hele leven en lot — beter te beheersen en in goede banen te leiden. Om die reden hanteerde Coué de term ‘zelfoverwinning’').*
De bewuste autosuggestie als methode werd geboren naar aanleiding van een niet meer verwachte, spontane genezing. Coué was destijds apotheker in de Franse stad Nancy, waar hij jarenlang voor een door pijn gekwelde patiënt de door de behandelend arts voorgeschreven geneesmiddelen bereidde. Maar alle toegepaste behandelingen, ook die van beroemde geneesheren, sorteerden geen enkel effect.
Totdat de patiënt op zekere dag tegen Coué zei: ‘De dokters kunnen niets bedenken waarmee ze me eindelijk eens zouden kunnen genezen. Ik heb in u echter het grootste vertrouwen, monsieur Coué. Maakt u nu eens een middel voor me klaar, naar eigen inzicht. Ik wèèt dat u me ermee zult helpen! Deze herhaaldelijk geuite en steeds dringender klinkende smeekbede bracht Coué als apotheker in grote verlegenheid. Per slot van rekening was hij geen medicus. Toen de patiënt hem niet met rust liet, vermengde hij ten einde raad wat volstrekt neutrale substanties waarvan hij wist dat ze de patiënt onmogelijk konden schaden (of helpen) met elkaar en overhandigde de zieke dit ‘medicijn’. Na een poos kwam de man bij hem terug. Hij had een verbazingwekkende metamorfose ondergaan en blaakte als het ware van gezondheid en levenslust. Hij werd niet langer geplaagd door pijn en putte zich tegenover Coué uit in dankbetuigingen voor de inderdaad opgetreden genezing?
Aan de hand van dit geval en soortgelijke ervaringen werd het Coué duidelijk dat het succes van een therapie niet uitsluitend aan het geneesmiddel te danken is, maar dat vaak ook heel andere factoren een doorslaggevende rol spelen, zoals het geloof van de zieke in zijn genezing. Hij zag in dat de geestesgesteldheid van de zieke onder bepaalde omstandigheden een veel belangrijker invloed is dan alle medicamenten. Vanaf dat moment begon Coué dit nader te onderzoeken.
Hij, die voortdurend in aanraking kwam met talloze patiënten, begon de voorgeschreven receptjes te becommentariëren met positieve uitspraken, als: ‘Dat is een voortreffelijk middel, mevrouw! Nu zult u weer spoedig beter worden. De dokter had u gewoonweg niets beters kunnen voorschrijven! De gevolgen bewezen hem op overtuigende manier dat de middelen die hij op deze manier had aangeprezen onvergelijkelijk veel beter werkten dan wanneer hij ze zonder ‘aanbeveling’ verstrekte. Dit leidde er ten slotte toe dat Coué begreep dat de beïnvloeding die de zieke met zijn denkgewoonten op zichzelf uitoefende door dergelijke aanprijzingen in de juiste baan werd geleid en dat het om die reden voor de genezing van doorslaggevend belang is om de zelfbeïnvloeding van de patiënt op ondubbelzinnige wijze te richten op een zo gunstig mogelijk resultaat, in het bewustzijn dat de ziekte mteindelijk zal worden overwonnen.
Uit al deze inzichten ontstond in de loop van een groot aantal jaren Coué's methode van de bewuste autosuggestie, waarmee hij een enorm aantal verbluffende, ja, soms niet voor mogelijk gehouden genezingen wist te bewerkstelligen. Een hele reeks leerlingen, onder wie zelfs artsen en professoren uit verschillende medische disciplines, ging bij Coué in de leer en paste zijn methode met succes toe bij duizenden patiënten. Momenteel wordt via talrijke boeken, met titels als De kracht in jezelf, De weg naar een rijker leven, Suggestie en autosuggestie of Meer invloed op lichaam en leven dit nieuwe inzicht verder verbreid. Dat neemt echter niet weg dat de ontdekkingen van Coué tot nu toe nog veel te weinig bekend zijn, tot groot nadeel van al diegenen die er enorm veel aan zouden kunnen hebben.
Bewuste autosuggestie heeft zijn voornaamste toepassingsgebied in de geneeskunde. De methode kan hier niet alleen als preventieve maatregel dienen, maar ook als hulpmiddel bij de genezing wan stoornissen en ziekten van de meest uiteenlopende aard. De methode is een middel tot het disciplineren van de geest van de patiënt en kan als ondersteunende therapie worden toegepast, ter aanvulling van de reeds in praktijk gebrachte geneeskundige behandeling.
Het is dus niet de taak van bewuste autosuggestie om de behandeling te vervangen.