Beschrijving
Krabbenscheer (Stratiotes aloides) als drijvende zuurstofplant
Krabbenscheer is een snelgroeiende, drijvende zuurstofplant waarbij de bladeren onder water zuurstof afgeven aan het water.
De harde, scherp-getande bladeren worden niet gegeten door vissen waardoor deze plant een prima schuilplek vormt voor jonge vissen en salamanders. De witte bloemen geven daarnaast ook nog een mooi aanzicht.
Deze soort groeit soms enorm snel. Een Krabbenscheer groeit al snel uit tot meerdere stuks waarbij de jonge planten aan een steel verbonden zijn met de moederplant tot ze groot genoeg zijn. Deze zuurstofplant neemt door de snelle groei veel voedingstoffen rechtstreeks uit het water op waardoor de groei van allerlei algsoorten wordt tegengegaan.
Krabbescheer is een drijvende zuurstofplant, ze hoeven dus niet te worden geplant in vijveraarde en kunnen zo in de vijver worden gelegd. Vaak liggen ze dan eerst een tijdje wat op hun zij en soms zakken ze zelfs tijdelijk wat dieper in het water om na verloop van tijd toch weer omhoog te komen.
In het najaar, als het water wat kouder is zakken de planten ook naar de bodem om daar te overwinteren.
De jonge planten hebben in het voorjaar vaak een wat vreemde roodbruine kleur. Dat is echter normaal en wordt veroorzaakt doordat de planten zelf een (kleur)stof produceren om meer warmte te kunnen opnemen. Je ziet dat bij veel meer soorten planten in het voorjaar, o.a. ook bij Valeriaan en Watermunt.
Naarmate het water warmer wordt worden de planten vanzelf groener.